Стефан  Милушев е достатъчно популярно име у нас. Той е

...
Стефан  Милушев е достатъчно популярно име у нас. Той е
Коментари Харесай

Стефан Милушев пред БЛИЦ: За оттеглянето от футбола, букмейкърските измами, как помага на хората и защо Вальо Михов изгорял с 1000 долара

Стефан  Милушев е задоволително известно име у нас. Той е някогашен президент на футболен клуб Марек, а от години и до през днешния ден е съсобственик на комерсиална верига „ Зора ”. Бизнесменът даде изявление за БЛИЦ,  в което освен говорихме за футбола през днешния ден, само че и се върнахме малко обратно във времето...

-Г-н Милушев, към този момент много години сте отвън футбола. Липсва ли ви най-популярния спорт у нас?
-Определено футболът ми липсва, тъй като това е метод на живот, тръпка, който с нищо не може да бъде сменен. Освен бизнеса... ненапълно. Но сегашната обстановката държи надалеч част от сериозните предприемачи от по-малките клубове у нас. Да издържаш клуб не значи единствено да събереш двайсетина добре готови футболисти, а е нужно да поддържаш школа, която е гръбнакът на триумфите.

Това в България е
приложимо в доста
нисък %

Никой не желае да влага, тъй като доста елементарно младите и надарени момчета биват привлечени от огромните тимове и бъдещата инвестиция отива напразно.

-Така, като  гледате нещата в профил – някъде върви българският футбол? Надолу, нагоре  или тъпчем на едно място?
- Някъде по средата е. Може да ви прозвучи клиширано, само че се обръща тил на надарените юноши. Залага се на чужденци, а множеството от тях не са качествени. Е, несъмнено, има изключения. Шапка смъквам на Стойчо Стоилов, който има голям усет в привличането на положителни футболисти от чужбина. Същото се отнася и за моя другар Николай Жейнов, както, несъмнено, и в Лудогорец. Що се отнася до националния тим – веселя се, че договорът на Хубчев беше продължен. Той е един от дребното експерти, който не робува на имена и на препоръки на мениджъри и притежатели на клубове. Той не търпи непознато мнение. Хубчев върви по верния път и всички се надяваме да извърши огромната цел – класиране за Евро 2020.

-Ще ви задам въпрос, чийто отговор е явен, но  въпреки всичко – кои са тимовете, които вършат разликата в българския футбол?
-Аз доста се веселя на възраждането на ЦСКА. Защото без конкуренция Лудогорец безпроблемно ставаше първенец в последните години. ЦСКА обаче се съвзе и хвърли ръкавицата на разградчани, които са безспорният хегемон в България сега. И си надявам напролет да има огромна конспирация за купата. Впечатлен съм и от Ботев, където напредъкът е голям. Ще загатна и името на Илиан Илиев. Този човек съумя да построи много уравновесен отбор във Верея със едва известни футболисти. Това го могат единствено положителните експерти.

-А Левски? Там по какъв начин виждате нещата?
- Левски ще финишира трети, защото са в развой на създаване на състава. Да не забравяме, че Делио Роси няма пръст в лятната селекция, тъй като по-късно пое тима. Така че на „ сините ” ще им е мъчно да се намесят в битката за купа.
 
-Предстои конгрес на БФС. Каква е вашата позиция като някогашен представител на футболния ни хайлайф?
-Не беше направено малко през последния мандат на Боби Михайлов. Вижте, той е потвърдено име във футболната централа, а към този момент и в УЕФА. Освен това има доста силен екип в лицето най-много на Наско Фурнаджиев и Мишо Касабов, както и на Емил Костадинов и Йордан Лечков. А без екип мъчно ще успееш. Погледнете единствено каква база има БФС. Имах удоволствието да е видя и дръзвам да настоявам, че е същинско украшение.

Любо Пенев
го почитам
като персона

и огромен футболист, само че не познавам неговия екип и не знам каква стратегия ще предложи. Но който и да бъде отпред на БФС, би трябвало да се обърне повече внимание на школите и стадионите. Без тях няма по какъв начин футболът ни да се съживи и да тръгне още веднъж нагоре.

-Да се върнем обратно във времето. Бяхте най-успешният президент в новата история на Марек. Защо се оттеглихте от клуба?
-Причината е, че българският футбол стартира да залязва. Нямаше ги тези положителни реализатори, които играеха освен за пари, само че и за своята чест, за вярната аудитория. Да не забравяме, че Дупница е доста футболен град. Запалиха ме последователите. Те ме накараха да поема тима. Помня първия ми мач като притежател на Марек. Играхме в Бов против локалния Скала. На отиване пътят беше покрит от паднали скали. И знаете ли какво се получи? Феновете излязоха от рейсовете и без да чакат непозната помощ, отстраниха камъните и разчистиха всичко. Благодарение на намесата им стигнахме в точния момент за мача, победихме, а един от ентусиастите направи салто на терена и се разплака от наслада. Тогава видях с очите си какво е да обичаш тима си. Тези почитатели може да нямаха 10 лв., само че отделяха по 2 лв. да гледат отбора. Не единствено в Дупница, само че и при гостуванията. Включително и такива на разстояние от 300 километра. Днес обаче ентусиазмът изчезна. Започна да се приказва за уредени мачове, за съдийски намеси. Да, съдиите бъркат, само че тогава имаше няколко съдии, които ни режеха. И то крепко... Два пъти играхме полуфинал за Купата, само че не стигнахме до финала, тъй като бяхме обезглавени. А имахме великолепен тим с отлични футболисти, измежду които бе Велизар Димитров. Именно при нас Вили направи огромните си крачки във футбола.
Няма да не помни един мач с ЦСКА, който се игра безусловно до гол. И най-после беше отсъдена измислена дузпа за „ нарушаване ” на Веско Великов против Любо Пенев. Тогава имаше представител на УЕФА, който следеше по какъв начин свири съдията. Защото въпросният арбитър, чието име няма да загатвам, беше подготвян за интернационален рефер. Но индивидът на евроцентралата се хвана за главата и пет минути преди края стана от мястото си и си потегли.

-То има и различен абсурден мач с ЦСКА. Пасът на Сакалиев с ръка към Хазуров...
-Да, да. Този случай също не може да бъде пропуснат.  Той е меко казано абсурден. Такива като него те карат да се замислиш дали е нужно да си даваш парите на вятъра...

-Имало ли е по ваше време предложение да участвате в уредени мачове? Тогава се говореше за нещо неправилно в дуела от шампионата Интертото с хърватския Славен Белупо през 2002 година? Каква е истината?
- Помня какви клюки се тиражираха. Но истината е, че подценихме хърватите и загубихме у дома. Вечерта преди мача ми звънна Вальо Михов и ми вика: „ Милушка, нали на следващия ден биете? Ще заложа значително пари, да знаеш. 1000 $ ще заложа! ”. Заложи ги индивидът, моят доста огромен другар, но в последна сметка ги изгуби...

-А мачът в Грузия с локалния Дила Гори още веднъж от шампионата Интертото, само че през 2004 година? Тогава се заприказва за машинация от страна на букмейкърите, които пускат подправена информация, че мачът е изигран, а той още не беше почнал Фалшивата вест е, че срещата завършва 3:3, а в последна сметка Марек би с 2:0.
- Това си беше игра на
букмейкърите. Ние тогава бяхме на по-задно място в класирането и нямахме право да участваме в Интертото. Треньор ни беше Румен Стоянов. Той беше разпуснал футболистите да почиват. Една заран обаче ми звъннаха от ПФЛ и ми викат: Помагай, че нямаме тим за Интертото. Другите се отхвърлиха. Ако до два часа не подадем поръчка за присъединяване, санкцията е 250 000 $. Спасявай обстановката ”. И тъй като беше юни месец и играчите отмаряха – кой на море, кой на планина, Румен трябваше по най-бързия метод да ги събере. Наех чартър за Грузия. Помня, че мачът се игра при страшна горещина, а никой от медиите не прояви интерес. Никой не пристигна да го отрази.

Единствено
Крум Савов и
Филип Петрунов,

които тогава бяха в Нова телевизия направиха това от разстояние. Филип ми звънеше непрекъснато, с цел да го осведомявам по какъв начин върви мачът. Бихме с 2:0. След това единствено тяхната медия заяви правилния резултат. Навсякъде другаде, неизвестно за какво, е излязла новината, че срещата е завършила 3:3 с хеттрик на Бибишков! А Крум дори и не вкара гол. Някой е направил пари от тази машинация за изхода на мача, само че не и ние. Не мога да проумея по какъв начин е допустимо всеки уважаващ си
букмейкър да праща наблюдаващи на мачове на юноши, деца, а нямаха собствен представител на въпросния мач, който е под егидата на УЕФА. Изглежда е било някаква игра и голяма машинация с предварителните залози...

-Кой е най-хубавият треньор,  на който сте били началник?
-Работих с много положителни експерти – и Петър Зехтински, и Джеки Димитров бяха такива. Но за мен №1 беше Румен Стоянов. Той не се плашеше да постанова млади играчи като Крум Бибишков и Еньо Кръстовчев, които след това се потвърдиха на терена. Ако Румен беше взел лиценз, щеше да работи в още по-качествен тим и да се развие. Не мога да пропусна и Вили Вуцов. С него имахме къс, само че добър интервал.  

-А най-непокорният? Имало ли е подобен?
- Пак ще загатна Румен Стоянов. Беше доста прочувствен. На един мач с Локо София някой му бил подшушнал, че съм продал мача. И нашият 15 минути преди края внезапно изчезна от треньорската пейка. Стана и си потегли! А ние смачкахме Локото. Зад мен стояха Гигов и Иво Тонев. Беше им мъчно да повярват какво се случва на терена. Но шансът ни обърна тил и макар големия ни превес, дуелът приключи наедно.  

-Много пари ли похарчихте, до момента в който бяхте в Марек?
-Аз съм човек, който продължава да оказва помощ. Обичам да оказвам помощ на спорта, на изкуството. Вече четвърта или пета година сме главен спонсор на националния спектакъл „ Иван Вазов ”, на детски градини и под дърво и камък. Да, в Марек похарчих доста пари, само че изрично не скърбя. При нас нямаше възвращаемост на средствата, а това мъчно се реализира в днешно време. Изключение в последните години са братя Домусчиеви.
Хубавото е обаче, че и през днешния ден хората в Дупница не са ме не запомнили. Преди коледните празници ми се обадиха локалните почитатели и ме поканиха на празненство. Това ме зарадва, тъй като по всичко проличава, че съм донесъл наслада в сърцата им, която те и през днешния ден помнят.

-Един банален въпрос – на кой отбор повече сте симпатизирали от грандовете Левски и ЦСКА?
-Само ЦСКА и това е! Нищо друго!

-В тази връзка да ви попитам - правилно ли е, че преди няколко години сте получили покана да влезете в управата на ЦСКА?
-Това беше опипване на почвата. Имаше концепция да се построи ядро от предприемачи, които да създадем консорциум за спасението на клуба. Ники Кънчев, който е един от най-известните цесекари у нас, тогава ми се обади. Но до съществени диалози не се стигна. Не знам тази концепция дали щеше да просъществува. Нали знаете поговорката: Много баби, хилаво бебе. В този интервал, може би помните,

имаше възможност
Кирил Домусчиев
да купи ЦСКА

Но не се получи и тогава той избра да се насочи към Разград. Впоследствие се роди планът му „ Лудогорец ”, който е събитие и през днешния ден.  ЦСКА щеше да тръгне в напълно друга посока, в случай че Домусчиев беше взел властта в клуба. Но през днешния ден също има вяра за „ алените ” почитатели. Настоящото управление възроди клуба, извади го от нищото. Отделя много средства и е на път да върне ЦСКА там, където постоянно му е било мястото. Браво на босовете, отлично и на Стамен Белчев, който разруши на пух и прахуляк скептиците. Налага млади момчета, които имат бъдеще. Аз съм изключително впечатлен от Кирил Десподов, който занапред ще демонстрира още повече качествата си.

-След Марек бяхте за малко началник на тима от родния ви град Свиленград, както и на Монтана.
-В Монтана отидох поради кмета Златко Живков – прелестен българин, който се грижи за своя град. Монтана беше рухнал – без стопанска система, без бъдеще, сив, тъмен. Сега обаче градът постепенно се разсънва. Златко развива и доста типове спорт – баскетбол, волейбол, футбол. И съумява. Е, при футбола в този момент нещата не се получават на 100 %, само че рано или късно ще станат.
За Свиленград какво да ви кажа – той е най-слънчевият град у нас. С повече слънчеви дни и от Сандански. Можеше да има повече слънчеви дни и в локалния футбол, само че някои хора се уплашиха от моето наличие и планът беше преустановен. Имах концепцията да създадем школа сходна на тази в Сливница, където е Румен Стоянов.
По мое време тимът влезе от „ В ” в „ Б ” група, играхме за Купата с ЦСКА и едвам не поднесохме огромната сензация. Даже след мача Любо Пенев призна, че сме имали повече положения и шансът е оказал помощ на „ алените ”. Днес кметът на Свиленград обръща внимание на футбола и спорта, за което му прави чест. Построи хубава зала и сътвори положителни условия за спортуване. А Свиленград е спортно място. Оттук е тръгнал не какъв да е, а Мартин Камбуров – голмайстор №2 в историята на клубния ни футбол.

-Не е загадка, че сте помагали и помагате финансово на доста хора и спортисти...
- Така е, само че неприятното е, че нямаме закони, които да облекчават данъчно хората и компаниите, които са подготвени да оказват помощ на спорта и изкуството. Ние в „ Зора ” подписахме контракт с волейболния тим на ЦСКА. Там сме с нашия другар - притежателя на „ Хиполенд ” Мариан Колев. Подадохме ръка на Сашо Попов, тъй като е необикновен човек и страховит експерт. Тази година отборът евентуално няма да стане първенец, само че Сашо е на път да построи мощен отбор за идващия сезон. Дано получи позволение за построяването на една хубава зала, защото ЦСКА има потребност от такава.

-Шеф сте на комерсиална верига „ Зора ”. Черният петък през ноември златен ли се оказа за вас?
-Реално чакахме малко повече. Но при нас черният петък стартира още от началото на ноември. Има няколко компании, които непрестанно са в промоции. Като цяло обаче
фирма „ Зора ” завършва
календарната 2017-а
с положителни резултати

С горделивост можем да кажем изпращаме една добра година. Това се случи с помощта на всички чиновници и продавач-консултанти.

-Да чакаме ли нови магазини през 2018 година?
- Да, в София ще отворим най-малко още един обект, както и уповавам се и в Пловдив. Ще има нови маши магазини и в други градове - Бургас, Велико Търново, Монтана. Само да сме живи и здрави. Това поисквам от сърце и на вашите читатели!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР